5. PL WORKSHOP JELENIA GÓRA

Ve dnech 17.-19.10.2022 se v se v rámci projektu "Výzvy gastronomie v polsko-českém pohraničí" uskutečnil pátý cukrářský workshop v Jelení Hoře pro studenty škol HANDLÓWKA z Jelení Hory a HOREGAS Trutnov, pobočka Teplice nad Metují.

 

Studenti pracovali v Kulinárním studiu pod dohledem známého šéfkuchaře pana Michala Matuszewského.

 

První den studenti připravovali tvarohový koláč a Tiramisu, které se musely vychladit do druhého dne. Odpoledne po obědě si studenti během terénní hry si prohlédli zámek a panství v Łomnici. Po večeři se česká skupina s několika polskými studenty vydala na pěší výlet na místní kopec Krzywousty, na kterém se nachází rozhledna „Hříbek“.

 

Druhý den proběhla další část workshopu – studenti připravovali křehké těsto se švestkami a drobenkou a jablečný koláč s drobenkou. Odpoledne druhého dne workshopu proběhla přednáška na téma: " Snídaně světa a kulinářská /gastronomická turistika - kulturní a kulinářské dědictví, regionální produkty, kulinářská turistika ve světě", kterou vedla paní Magdalena Otto, dietoložka. Na závěr přednášky si dobrovolníci mohli nechat provést analýzu složení těla. Díky krásnému babímu létu mohli studenti podniknout společný pěší výlet na vyhlídku Gapy.

 

Třetí den v krčmě Gniewków v Łomnici – proběhl workshop zdobení perníčků a přípravy vrstveného dezertu. Studenti zdobili perníčky královským lukrem (cukrovou polevou). Všichni si odvezli jak vlastní ozdobené výtvory, tak dárkový balíček perníčků.

 

Všechny aktivity opět probíhaly ve smíšených česko-polských skupinách, kde probíhala úspěšná integrace.

 

« Zpět na novinky20.10.2022,