Zdravý život mládeže v ERN

Na semináři Zdravý život mládeže v Euroregionu Nisa spolupořádaném pracovníky Venkovského prostoru v Mezinárodním centru duchovní obnovy v Hejnicích se ve dnech 30. 9. - 2. 10. 2013 setkali studenti ve věku 16 až 19 let. Českou část zastupovali žáci střední obchodní školy SOŠO z Liberce, z německé strany nás navštívili studenti sociálních věcí z Caritas Schulzentrum Bautzen.


Díky rozmanitým seznamovacím hrám pod vedením lektorky Lenky Havlové byly první rozpaky účastníků překonány, všichni se snadno spřátelili a začali spolu navzájem komunikovat jak v německém tak i anglickém jazyce.


Po výletě do Lázní Libverda studenti vytvářeli koláže a scénky, kde měli možnost představit jak svou školu, město, tak i tradiční regionální pokrmy. Další den jen čekal nevšední zážitek a to v podobě představení divadla Divadelta z Prahy, které je zaměřeno na zdravý životní styl. Toto představení bylo zajímavé především tím, že je koncipováno jako interaktivní a studenti se tudíž mohli do děje zapojit a částečně jeho průběh i ovlivnit.
Mezi další velmi zajímavé části programu patřila prohlídka Baziliky, Párty se Zdravou 5 a v neposlední řadě středeční návštěva Žijícího skanzenu v Jindřichovicích pod Smrkem. Zde se studenti seznámili s tradičním způsobem života na venkově a sami si vyzkoušeli dojení koz, pečení chleba, výrobu sýra a dokonce i kování hřebíku.

« Zpět na novinky09.10.2013,
zdroj: www.mcdo.cz